Blog: Hoe ik werk – deel 2

28 augustus, 2023

Feeling Is Understanding – Wim Hof

Enkele Paradoxen

  • Ik houd niet van doelstellingen, wel van intenties.
  • Als coach ben ik een stiekeme supporter.
  • Samen vertragen we, om later sneller te kunnen gaan.
  • Ik zorg voor veiligheid en zal je confronteren. 
  • Bewegend in de natuur kom ik intens tot rust. 

Holistisch Coachen

Mijn aanpak als coach is holistisch. Ik bekijk lichaam en geest dus als één organisme. Om echt gezond te zijn moeten alle onderdelen van dat geheel in balans zijn. Ons systeem bestaat uit 4 soorten intelligenties:

  • Cognitief: Wat weten we? Welke inhoudelijk kennis hebben we? Met welke mindset kijken we naar de wereld rondom ons? 
  • Fysiek: Wat vertelt ons lichaam ons? Hoe kunnen we leren over ons eigen DNA? Wanneer voel ik me sterk? Hoe beweegt mijn lichaam het liefst?
  • Sociaal/Emotioneel: Hoe gedraag jij je t.o.v. van verschillende mensen? Bij wie voel jij je het meest jezelf? Bij welk soort mensen voel jij je vrij?
  • Spiritueel: Hoe zijn we deel van een groter geheel? Welke plek neem ik hierin in? Wat is mijn essentie? What’s my purpose? 

Deze 4 intelligenties komen heel natuurlijk naar boven in gesprekken tijdens het wandelen of aan het kampvuur

Ervaringsleren

Wat je bewust ervaart, is doorleefd. En wat je doorleeft, maakt je wijs. Wanneer je leert hoe jouw lichaam en mind écht samenwerken, leer je bewust invloed nemen op je eigen leven. En zo verander je jezelf en je leven in de richting die je zelf wil.

Ik volg hierbij vaak volgend schema:

  • Herkennen: bewust worden van eigen gedrag, gedachten, patronen…
  • Erkennen: aanvaarden dat dit iets van jou is.
  • Verkennen: zonder oordeel experimenteren met nieuw gedrag.
  • Integreren: bewust kiezen welk nieuw gedrag je wil behouden en welk niet.

Ervaringsleren staat voor mij gelijk aan letterlijk naar buiten gaan, wandelen en bewust leren voelen. Ofwel samen het vuur aansteken, ons aan het kampvuur zetten en het vuur de stiltes laten inpalmen. Ervaringsleren gaat voor mij ook over het op ieder moment kunnen pauzeren. Pauzeren om bewust te observeren, te reflecteren, te ervaren en te experimenteren met datgene wat zich op dat moment aandient.

Somatisch Coachen

Er zit wijsheid in je non-verbale lijf. Zoveel informatie die je kwijt speelt als je er geen gebruik van maakt. Via somatisch coachen of coachen vanuit beweging haal je die wijsheid weer naar boven. En dat is een proces waar ik enorm van geniet. Het is een leerproces dat nooit stopt. Leren luisteren naar je lichaam gaat over beslissingen leren nemen met je buik, ze voelen met je hart en ze leren begrijpen met je hoofd. Het zinnetje “Feeling Is Understanding” van Wim Hof vat dit helemaal samen. 

Om te leren voelen experimenteer ik het liefst met natural resources: bewust ademen, lichaamswerk (spanning reducerende oefeningen e.a.), graduele koude training en spontane beweging. Met deze gratis resources spreek je direct het zelfhelend vermogen van je lichaam en zenuwstelsel aan. Het natuurlijke gevolg is een vrijer, rustiger en gelukkiger leven. Als je zelf aan de slag wil met koud douchen en ijsbaden  raad ik volgende blog artikels van Dominique Stulens:

Natuur & Vuur

Als ik buiten kan bewegen, ben ik het meest in mijn element. Daarom is het bos, het veld, het kampvuur… mijn favoriete werkplek. Door buiten te wandelen zet je je lichaam letterlijk in beweging. Bijgevolg bewegen je hersenen mee. Zo kom je wandelend veel makkelijker tot nieuwe inzichten en heb je minder de indruk ‘vast te zitten’. Bomen zijn trouwens de beste therapeuten: ze zijn rustig, goed in luisteren, betrouwbaar, altijd vrij… De kracht van het vuur zit hem in de stilte. Stiltes tijdens gesprekken aan het kampvuur voelen plots heel natuurlijk aan. Daarnaast wakkert het vuur ook je innerlijk vuur aan. En “what’s the use of a belly if there’s no fire in it?”.

De Rol Van De Coach

Een goede coach helpt je jezelf écht uit te dagen. Daarbij helpt hij/zij je om je focus niet te verliezen zodat je blijft bewegen in de richting die jij wil. De kans is dus groter dat je de verandering die jij in je leven wilt ook echt verankerd. De evolutie die je doormaakt, zie je zelf niet altijd. Een blik van buitenaf is vaak het enige duwtje in de rug dat je nodig hebt om door te zetten of om een situatie om te denken. Daarnaast confronteert een coach je met hinderlijke patronen en helpt je de wonden die daaronder liggen te helen. Een coach kijkt dus mee naar plekken die geheeld moeten worden en waar je zelf nog niet gekeken had. En na helen… komt spelen.

Een coach loopt soms voorop. Dan is hij eerder een gids die verschillende paden toont, want hij/zij is al op plekken geweest waar jij nog niet geweest bent. Soms is de coach meer een sherpa die achter je aan loopt. Want hij/zij weet dat je het zelf moet doen, zelf moet doorvoelen, zelf moet ontdekken… om echt te groeien. En soms blijft een coach naast je. Vlakbij zelfs. Om veiligheid en steun te bieden. Want in een coachingtraject verken je onbekend terrein. En alles buiten de vertrouwde context kan best spannend zijn. Op deze manier is een coach je buddy die je helpt om die vertrouwde context te vergroten. 

Bronnen

Axel Boven Coaching

Contact

Schoterweg 242B

3980 Tessenderlo

info@axelbovencoaching.be

BE0792.236.810

made from friendship by Sam Gielis